Avtodomi in kamping turizem

Avtodomi in kamping turizem

20.11.2019

Evropske raziskave kažejo, da so avtodomarji zahtevni turisti: stari so povprečno 39 let, imajo redne prihodke in precejšnjo kupno moč, izstopajo pa z visoko stopnjo ozaveščenosti do varovanja okolja. Gostje torej, ki bi si jih želela vsaka turistično usmerjena država. (Vir: AMZS

Je Slovenija avtodomom prijazna država? Imamo ustrezno urejene površine za avtodome? Kje smejo prenočiti in kje avtodomi niso zaželeni? O vsem tem so se razpisali v AMZS članku : Slovenija, obljubljena dežela za avtodomarje?

Nekaj izsekov iz članka si lahko preberete spodaj, celoten članek pa je dostopen TUKAJ (klikni na besedo za povezavo na AMZS spletno stran).

Oaza miru in vračanje k naravi

Slovenija ponuja 92 kampov in vsaj 88 turističnih kmetij, ki so lahko zanimivi cilji turistov s hišo na kolesih. Slovenije je nekakšna oaza miru in svobode, svoboda bivanja pa je ključna prednost, ki vse več zahtevnejših gostov in mladih družin vleče na pot v hiši na kolesih. Kampi ob Kolpi, Krki, Soči in v naših termah so za mnoge tuje avtodomarje pravo odkritje. Vsi pa omenjajo tudi naravo in prvovrstno kulinariko naših vinorodnih območji. Na STO izpostavljajo, da ima Slovenija dobre prometne povezave in je varna država. To potrjuje tudi ocena mednarodnih organizacij International SOS in Control Risks, ki sta objavili zemljevid tveganj v letu 2019. Na njem se Slovenija uvršča v sedmerico držav, ki so za potovanja najvarnejše.

Pomemben dejavnik razvoja karavaning turizma je ustrezna infrastruktura in predvsem odnos do gostov, ki si Slovenijo želijo raziskovati v počitniškem vozilu. To seveda ne pomeni, da bodo tovrstni gostje dobili prost dostop z vozilom na plažo, na breg reke ali jezera ali na gozdno jaso. Zakon določa, da je pri nas kampiranje na javnem kraju ali na zasebnem zemljišču brez soglasja lastnika prekršek, na urejenih parkiriščih pa je dovoljena le začasna ustavitev avtodoma med potovanjem. Avtodomarji se po večini dobro zavedajo pravil in jih tudi spoštujejo, morajo pa se - tako kot ostali gostje - počutiti zaželene in varne. Kakovostno storitev v kampu ali urejenem PZA parkirišču so pripravljeni plačati, so pa zahtevni gostje glede ponudbe oziroma storitev. (Vir: AMZS)


Slovenci radi kampiramo

Slovenija je torej priljubljena avtokamp destinacija za mnoge goste, tako tuje kot domače. Slovenci namreč spadamo v evropski vrh po številu avtodomov na prebivalca. Pri nas je namreč registriranih približno 5500 avtodomov. Na počitnice se z avtodomi odpravimo v avtokampe v sosednjo Hrvaško ali v druge države po Evropi. Pri odločitvi v kateri kamp se bodo odpravili si mnogi pomagajo s pregledom možnosti na spletni strani avtokampi.si, kjer najdete nasvete ne samo v zvezi z avtokampi, temveč tudi o mobilnih hiškah, glampingu, psom prijaznih kampih ter smučiščih. Z njihovo avtokamping kamping kartico si lahko omogočite cenejše nočitve v več kot 160 kampih v Sloveniji, Hrvaški, BIH in Srbiji. 

 

 

Prijava na e-novice

    1. RDO d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.