Zimska oprema vašega vozila

Zimska oprema vašega vozila

08.11.2019

Čeprav še nimamo snega, se je zakonsko obveznega datuma menjave letnih za zimske pnevmatike potrebno držati. Zakaj? 12 razlogov v prid menjave pnevmatik.

Na vprašanje, kdaj se začne zima, je več odgovorov, saj poznamo koledarski in meteorološki začetek zime, za voznike pa je pomemben datum 15. november, ki ga kot začetek zime opredeljuje slovenski zakon o pravilih cestnega prometa in pri avtomobilih zapoveduje uporabo zimske opreme. 12 vprašanj in odgovorov o zimski opremi in pnevmatikah. (vir: AMZS)

1. Zakaj uporabljati zimske pnevmatike?

 Zimske pnevmatike so zasnovane drugače kot letne pnevmatike: imajo drugače zasnovano tekalno površino z lamelami, ki omogočajo dober oprijem na snegu in ledu. Prav tako je drugačna gumena zmes, da je dovolj prožna tudi pri nizkih zimskih temperaturah.

2. Kako prepoznate zimske pnevmatike?

 Slovenski predpisi določajo, da so zimske pnevmatike vse, ki imajo oznako M+S. A prave zimske pnevmatike so tiste, ki imajo poleg oznake M+S tudi znak snežinke s triglavo goro. Ta znak zagotavlja, da pnevmatike izpolnjujejo predpisane zahteve glede oprijema zimskih pnevmatik in imajo vsaj 25 odstotkov boljši oprijem na snegu kot letne pnevmatike.

3. Kaj določajo slovenski predpisi o zimski opremi vozil? 

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da je zimska oprema zahtevana od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta, zunaj tega obdobja pa takrat, ko so na cestah zimske vozne razmere.
Zimska oprema je opredeljena kot zimske pnevmatike na vseh kolesih ali pa uporaba letnih pnevmatik in v priboru ustrezno velike snežne verige ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa.

4. Kako izbrati zimske pnevmatike?

 Najbolj zanesljivo oceno o lastnostih zimskih pnevmatik zagotavljajo AMZS testi pnevmatik, saj vse pnevmatike na testu temeljito preskusimo. Rezultati testov so na voljo na naslednji povezavi: AMZS test 31 zimskih pnevmatik v dveh dimenzijah

5. Kakšna mora biti dimenzija zimskih pnevmatik?

 Pnevmatike morajo biti takšne velikosti, kot je vpisana v potrdilu o skladnosti vozila. Običajno je vpisanih več dovoljenih dimenzij.

6. Kako je s hitrostnim razredom zimskih pnevmatik?

 Po naših predpisih morajo biti zimske pnevmatike najmanj Q hitrostnega razreda (do 160 km/h), vendar pa mora biti v avtu na vidnem mestu nalepljena nalepka, ki voznika opozarja, da je avto opremljen z zimskimi pnevmatikami nižjega hitrostnega razreda kot je določen v potrdilu o skladnosti vozila.

7. Kolikšen je minimalna dovoljena globina profila zimskih pnevmatik?

 3 milimetre. Če je globina profila manj kot 3 milimetre, se upošteva, da gre za letne pnevmatike.

8. Na kaj je treba biti pozoren pri uporabi verig? 

Pred nakupom verig preberite navodila za uporabo avtomobila, kjer je zapisano, kakšne verige (velikost členov) lahko uporabljate oziroma, če je uporaba snežnih verig za vaš avto sploh mogoča.

9. Kako je z uporabo nadomestkov za verige oziroma tekstilnih verig?

 V Sloveniji za verigam enakovredne pripomočke veljajo izdelki (tekstilne verige,...), katerih enakovrednost odobri homologacijski organ v Republiki Sloveniji. Homologacijski organ v Sloveniji je Javna agencija za varnost prometa. Takšni pripomočki ne veljajo kot verige v drugih državah, zato morajo vsi tisti, ki se pozimi odpravljajo na pot v tujino, to upoštevati in imeti v avtu jeklene verige. Uporaba verig je določena z ustreznim prometnim znakom.

10. Kaj pomeni velikokrat omenjena formula 4x4x4?

 Pomeni priporočilo, da je treba na vseh štirih kolesih avtomobila namestiti zimske pnevmatike, ki naj ne bodo starejše več kot štiri leta in imajo najmanj 4 milimetre globok profil.

11. Kako je z uporabo celoletnih pnevmatik?

 Zasnova celoletnih pnevmatik je kompromis med letnimi in zimskimi pnevmatikami, kar se pozna tudi pri njihovih lastnostih. Zaradi oznake M+S zadostijo predpisom o zimski opremi. Uporabo celoletnih pnevmatik svetujemo tistim, ki prevozijo malo kilometrov in ki se lahko odrečejo vožnji v najbolj zahtevnih zimskih voznih razmerah.

12. Ali je treba ob namestitvi zimskih pnevmatik nastaviti TPMS - sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah v avtomobilu?

 To je odvisno od vrste vgrajenega sistema. Pri sistemih, ki delujejo s posrednim merjenjem tlaka, sistema ni treba nastaviti, pri sistemih z neposrednim merjenjem pa je običajno treba sistem na novo nastaviti, še zlasti, če je tlak spremenjen. Običajno to naredijo že v vulkanizerski delavnici, lahko pa to storite tudi sami, seveda pa se morate prej prepričati, da je v pnevmatikah pravilen tlak.

(VIR: AMZS - https://www.amzs.si/motorevija/mobilnost/nasveti/2019-11-15-kaj-morate-vedeti-o-zimski-opremi-in-zimskih-pnevmatikah)

 

Prijava na e-novice

    1. RDO d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.