Menjava pnevmatik

Menjava pnevmatik

22.10.2019

Če je 15. marec bolj neobvezen datum za menjavo letnih pnevmatik, pa se datuma 15. november morate držati!

Mnenje strokovnjaka

Na spletni strani AMZS so zapisali: »Pnevmatika je osnovna povezava med vozilom in podlago. Ne glede na to katero znamko, vrsto ali cenovni razred vozila vozimo, lahko vozne zahteve voznika na podlago prenese le ustrezna pnevmatika. Vsa tehnična pomagala oziroma programi, ki jih vsebujejo moderna vozila (ABS, ESP, BAS, ASR, DTC....) bodo svojo vlogo odigrala v kritičnih – nevarnih situacijah le ob ustrezni reakciji voznika in ustreznih pnevmatikah na vozilu. Kljub vsej tehniki, ki jo moderna vozila posedujejo, o legi vozila v prvi vrsti še vedno odloča voznik, ki bo ob pravilnih reakcijah z ustreznimi pnevmatikami kos nenadni nevarnosti.  (vir: https://www.amzs.si/varnost/testi-ocene-in-raziskave/raziskave/rezultati-raziskave-o-navadah-pri-menjavi-pnevmatik)

Kaj pravi zakonodaja?

Zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca ali v primeru zimskih razmer. In če je 15. marec bolj priporočilo za menjavo na letne pnevmatike, pa je 15. november zagotovo obvezujoč. Po tem datumu vas namreč smejo policisti ustaviti in preveriti zimsko opremo, v prvi vrsti so to vaše pnevmatike. Za vse, ki se boste odločili tudi pozimi voziti z letnimi pnevmatikami, svetujemo nakup snežnih verig

Priprava na zimo

Pri AMZS pravijo, da se pri menjavi pnevmatik ponavadi konča priprava vozila na zimo. Vendar to ni edini dejavnik na katerega je potrebno biti pozorni. "Kot je povedal Jurij Kočar, tehnični inštruktor AMZS, ob prihodu nižjih temperatur najpogosteje opažajo napake, kot so zamrznitev tekočine za pranje vetrobranskega stekla, odpoved akumulatorja, različne okvare na zavornem sistemu in podvozju, poškodbe in obrabo metlic brisalcev ipd." (vir: https://www.amzs.si/varnost/testi-ocene-in-raziskave/raziskave/kako-ste-pa-vi-pripravljeni-na-zimo)

 

Galerija

 

Prijava na e-novice

    1. RDO d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.