Neurje! Zalilo je kabino vašega vozila. Kako sedaj odpraviti težavo?

Neurje! Zalilo je kabino vašega vozila. Kako sedaj odpraviti težavo?

05.08.2019

Predvsem je potrebno reagirati hitro, čim hitreje kot le lahko. 

Velika, morda celo nepopravljiva škoda

Na portalu AMZS so zapisali: "Poletna neurja pri nas postajo vse močnejša in nevarnejša. V močnih nalivih, ki jih pogosto spremljata močan veter in toča, se nemalokrat zgodi, da meteorna voda in umazanija onesnažita tudi notranjost avtomobila. Takrat je treba ukrepati hitro, sicer je škoda lahko velika ali celo nepopravljiva."

Tapete in sedeži se lahko v primeru večjega in močnejšega neurja hitro namočijo do te mere, da je nujna njihova zamenjava, kar pomeni strošek za vas kot lastnika vozila. 

Kot so zapisali na AMZS, lahko pride do hujše škode že v nekaj minutah. "Pri močnejšem nalivu lahko pride do onesnaženja notranjosti avtomobila že pri rahlo priprtem strešnem oknu ali le dva do tri centimetre spuščenemu steklu na bočnih vratih. Vozniki poleti na parkiriščih zaradi zračenja velikokrat malce spustijo bočna stekla: ko udari nevihta, je to lahko recept za katastrofo. Še huje pa je, če voznik pozabi zapreti na široko odprto panoramsko streho ali pa dvigniti povsem spuščena okna. Ko udari močno neurje, je notranjost avtomobila lahko čisto premočena že v nekaj minutah." (Vir: AMZS)

Elektrika

Ne samo tapete in sedeži, tudi električni deli avtomobila se lahko, v primeru večjega neurja, poškodujejo. Zato je potrebno čim preje odklopiti akumulator, ter vaše vozilo spraviti v breznapetostno stanje. Ko ste odklopili akumulator, svetujemo, da avto čim preje spravite do servisne delavnice, kjer bodo preverili kakšna je škoda (če je) na elektronskih (in drugih) delih vašega vozila.

Nasvet

Preverite kje boste parkirali! Divja parkirišča, ali tista ob vznožju gora ali na obali so po vsej verjetnosti nezavarovana, kar pomeni da škode ne boste mogli izterjati od zavarovalnice. Prav tako bodite pozorni pri parkiranju na betonskih parkiriščih, saj so nekatera zanemarjena in smeti na tleh onemogočajo normalno odtekanje meteornih voda. Najprimerjenša rešitev je seveda garažna hiša oz. urejeno zunanje (ne)pokrito parkirišče.

 

Galerija

 

Prijava na e-novice

    1. RDO d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.