Kam z vso prtljago, ko se odpravljamo na počitnice ali »road trip«?

Kam z vso prtljago, ko se odpravljamo na počitnice ali »road trip«?

15.03.2019

Slovenci smo znani kot aktiven narod, ki počitnice in prosti čas preživimo na prostem, tečemo, kolesarimo, plezamo, smučamo … in poletne počitnice niso le čas poležavanja na brisači, a že lenobni družinski užitki na plaži zahtevajo kup ležalnikov, blazin, kanglic in lopatk. Kaj šele tisto, čemur se reče aktiven dopust in pomeni vsaj še kakšno kolo ali strešni kovček na strehi avtomobila!

Strešni kovček

Med nami ni prav veliko voznikov oziroma uporabnikov avtomobila, ki pred odhodom na počitnice s prtljago ne bi imel težav. Majhen avto, družinska limuzina, karavan ali kombi – velikost avta oziroma prostornina njegovega prtljažnika ni nobeno zagotovilo, da bomo vanj lahko spravili vse, kar bi si želeli vzeti s seboj.

Strešni kovček je dodatek, ki je izredno priročen in prikladen za takšen tip dopusta. Vanj lahko spravimo smuči, dodatno prtljago za otroke, osebno prtljago, … Kako izbrati pravi strešni kovček, ki bi nam poleg volumna nudil tudi dovolj manevrskega prostora, da lahko ob njem (mogoče) namestimo še nosilce za kolesa, ali pa brez težav dvignemo vrata prtljažnika?

Na voljo so strešni kovčki različnih oblik, velikosti in prostornin. Ko izbiramo strešni kovček za svoje vozilo je dobro razmisliti tudi o primerni prostornini kovčka, saj je lahko obtežba na vozilo kaj hitro prevelika. 600 litrov je sicer veliko prostora za tovor ali prtljago, vendar lahko večino strešnih kovčkov obtežimo z največ 50 kilogrami, tem omejitvam pa sledijo tudi proizvajalci vozil, ki omejujejo največjo dovoljeno obremenitev strešnih nosilcev. Četudi bi torej plastično ohišje strešnega kovčka preneslo težji tovor, ta ne sme presegati dovoljene obtežitve strešnih nosilcev, ki je zapisana v homologaciji vozila.

Varnost je na prvem mestu

Masa, pritrjena na streho avtomobila, vpliva na obnašanje avtomobila in na njegove vozne sposobnosti, s tem pa tudi na varnost. Dodatno nevarnost pri strešnih kovčkih predstavlja strukturna trdnost oziroma varnostna zasnova kovčkov. V njih namreč običajno prevažamo predmete večjih dimenzij in sorazmerno velike mase. Ta lahko pri ostrejšem zaviranju ali grobih spremembah smeri povzroči večje premike tovora in s tem velike obremenitve sten kovčka. Če imamo v kovčku koničaste predmete ostrih robov, lahko ti pri morebitnem trku prebijejo steno kovčka in zletijo s strehe, s tem pa ogrozijo druge udeležence v prometu.

Kako izbrati primeren strešni kovček?

Prvo vprašanje, ki si ga kupci morate zastaviti, je, kaj boste položili v strešni kovček. Smuči bodo zahtevale ozko in dolgo škatlo, kampiranje pa večje držalo, v katerega boste brez težav naložili tako šotor, otroške plenice kot tudi njihove igrače. Osnovna oblika je, torej, prva točka, na katero je potrebno pomisliti, izbirate pa lahko med kratkimi in čokatimi ali dolgimi in tankimi kovčki.

Druga točka je primernost strešnega kovčka za vaše vozilo. Strešni kovček ne sme gledati več kot 30 cm preko začetka vašega vetrobranskega stekla, prav tako pa ne sme segati čez rob prtljažnih vrat, saj se ta v takšnem primeru ne bodo odpirala.

Montaža strešnega kovčka – sledite navodilom proizvajalca!

 • Kovček namestite na nosilce, ki ste jih predhodno pričvrstili na avtomobil.
 • Odprite strešni kovček.
 • Vse vijake ali sistem za hitro nameščanje učvrstite, da se prepričate, da strešni kovček trdno stoji na avtomobilu.
 • Nekateri kovčki imajo dodatne varnostne zaklopke (strešni kovčki Junior), zato sledite navodilom in tega koraka nikakor ne izpustite.
 • Začnite polniti dodatni strešni prtljažnik.
 • Prtljago zavarujte z vrvmi in poskrbite, da se med vožnjo ne bo premikala.
 • Prepričajte se, da ste dobro zaklenili kovček

 

Vožnja s strešnim kovčkom

 • Preverite, kolikšna je največja dovoljena obtežitev kovčka.
 • Tovor mora biti v strešnem kovčku enakomerno razporejen in zavarovan s pritrdilnimi pasovi.
 • Pazite, da bo strešni kovček vedno dobro zaprt.
 • S strešnim kovčkom ni priporočljivo voziti več kot 130 km/h. Večja hitrost poveča obremenitev z zračnim uporom, poveča se tudi poraba goriva.
 • Upoštevajte višino vašega avtomobila in strešnega kovčka na strehi pri vstopu v garaže in vožnji pod raznimi podvozi.

 

Posvet s prodajalcem

Pred nakupom strešnega kovčka vam svetujemo, da za nasvet povprašate prodajalce dodatne opreme za vozila, saj niso vsi strešni kovčki za vsak avto. Pišete nam lahko na info@rdo.si ali pa izpolnite obrazec na dnu novice.

PS: Za vse tiste, ki še vedno prisegate na oseben stik, pa smo vam na voljo na telefonski številki 01 513 61 22 ali 031 746 45.

 

Povpraševanje

Vaše osebne podatke potrebujemo za namen posredovanja ponudbe in za lažjo komunikacijo z vami.

  1. RDO d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.