Kdaj zamenjati zimske za letne pnevmatike? In zakaj ni potrebno hiteti!

Kdaj zamenjati zimske za letne pnevmatike? In zakaj ni potrebno hiteti!

04.03.2019

Čeprav se zakonsko predpisano obdobje, v katerem je v prometu obvezna uporaba zimske opreme, s 15-tim marcem izteče, pa je smiselno z menjavo še nekoliko počakati. Sploh če se odpravljate v tujino.

Menjava pnevmatik

Spet je čas za menjavo pnevmatik. Bliža se namreč 15. marec, ki označuje konec predpisanega obdobja, v katerem je v prometu obvezna uporaba zimske opreme. Razen tistih, ki vozijo zimsko-letne gume (teh je v Sloveniji skupaj s tistimi, ki čez poletje ”kurijo” zimske, petina), se bo preostala flota voznikov v prihodnjih tednih postavljala v vrsto za menjavo pnevmatik pri vulkanizerjih. A morda ni smiselno biti prvi v vrsti za menjavo. Zakaj ne? Najbolje bo, da si preberemo kar zakon.

Zakon o varnosti cestnega prometa

”Zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca ali v primeru zimskih razmer.” Aha! Nadalje pa beremo: ”Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledene plošče) ali poledenelo (poledica).” Letos je zato pametno zadevo odložiti na april, čeprav je za nami mila zima, ki pa iz dneva v dan preseneča. Vsekakor pa preložite zmenek z vulkanizerjem, če se prihodnji mesec odpravljate v sosednjo Avstrijo ali Italijo, kajti tam je zimska oprema obvezna vse do 15. aprila!

V kolikor vas zanima več

O menjavi pnevmatik so obsežen članek s koristnimi nasveti zapisali tudi pri naši največji zavarovalnici Triglav – preberi več 

PS: Pri menjavi pnevmatik pogosto potrebujemo nove okrasne pokrove koles, ratkape po domače. Preveri zalogo cenovno ugodnih pokrovov koles, dodaj v košarico in poklikaj za nakup! Dostava po Pošta Slovenije že naslednji delovni dan. 

 

Prijava na e-novice

    1. RDO d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.